کلاژن، پروتئینی است که با تشکیل شبکه مولکولی، باعث ایجاد، حفظ و ترمیم سلولهای جدید در بدن میشود. کلاژن باعث به هم پیوستگی سلولهای بدن میشود و ریشه این لغت از زبان یونانی گرفته شده است که به معنای چسب است. مقدار معین و ثابتی از کلاژن باید در بدن وجود داشته باشد تا ظاهر و عملکرد آن سالم باشد. بدون این پروتئین، بدن شما فعالیتهای درونی روزانهاش، نظیر زخم و اشک را نمیتواند ترمیم و جایگزین کند.
اما اهمیت فوق العاده کلاژن مربوط به حفظ خاصیت ارتجاعی پوست است که آن را جوان، لطیف و نرم میکند. به همین دلیل در لوازم آرایش یا برخی از لوازم جراحی از آن استفاده میشود. اما آیا میدانستید که این پروتئین نقش عمدهای در ترمیم مشکلاتی مانند شکستگی استخوان، پارگی تاندون، آسیب دیدگی رباط و پارگی رگها نیز ایفا میکند؟
وقتی پا به سن میگذارید، بدن دیگر توانایی دوران جوانی را در جذب و استفاده از پروتئین غذاها ندارد و این امر روی تولید کلاژن در بدن تأثیر میگذارد. میزان کلاژن از سن ۲۵ تا ۳۵ سالگی ۵/۱ درصد در بدن کم میشود اما در سن ۴۵ سالگی ناگهان تا ۳۵ درصد در بدن افت میکند. کمبود کلاژن روی حفظ و ترمیم بافتها، شرایط پوست، ناخنها و حتی بیماریهای قلبی و دردهای دیگر تأثیر میگذارد که همه موارد فوق بر اثر بالا رفتن سن ایجاد میشوند. به همین خاطر، به ذخیره سازی کلاژن توجه خاصی شده است.
مطالعات از دهه ۷۰ در این زمینه آغاز شده و نشان داده که کمبود کلاژن از طریق خوردن آن باعث تحریک تولید کلاژن جدید در بدن میشود. تحقیقاتی در آلمان نشان داده است که کمبود کلاژن در بدن در طولانی مدت باعث ضخامت و سفتی ناخنها میشود و همزمان تحقیقاتی در ایتالیا هم ثابت کرده که کلاژن کافی در بدن ۴۵ درصد باعث ضخامت تارهای مو میشود.
کلاژن از پروتئین روزانه که دریافت میکنید به دست میآید. پس مطمئن شوید بدنتان میزان لازم را دریافت میکند. ویتامین C هم وقتی با یکی از ۳ نوع آمینو اسید اصلی بدن ترکیب میشود، کلاژن تولید میکند. اگر بدنتان قادر به ذخیره سازی ویتامین C نیست، حتماً باید مقدار کافی از آن را در رژیم غذاییتان بگنجانید وگرنه میزان کلاژن بدنتان کم میشود و پوستتان چین و چروک پیدا میکند.
کلاژن بدنتان را به طور طبیعی افزایش دهید
کلاژن کافی به میزان پروتئین دریافتی بدنتان بستگی دارد، پس مطمئن شوید که هر روز مواد غذایی زیر را مصرف میکنید: گوشت بدون چربی، ماهی، لبنیات، محصولات سویا و سبزیجات. سپس میزان تولید کلاژن را در بدن با خوردن غذاهای حاوی ویتامین C افزایش دهید. خوراکیهایی مانند: کیوی، مرکبات به خصوص پرتقال، سبزیجات با برگهای سبز و قرمز.
کرمها، سرم ها و محصولات آرایشی بهداشتی نیز با مواد اولیهای محرک ساخت کلاژن در پوست میتواند نقش به سزایی در جوانسازی، شادابی و کاهش عمق چین و چروکها داشته باشد. محصولات مراقبت از پوست خود را با وسواس انتخاب کنید، برندهایی با پایه طبیعی و گیاهی بهترین انتخاب است.