بیماریهای شایع در نوزادان
تب
در نوزادان تب پایین ممکن است نشانه عفونت جدی باشد، به همین علت اگر دمای بدن کودک کمتر از ۳ ماه با تب سنج مقعدی ۳۷٫۷ یا بیشتر و یا نوزاد بین ۳ تا ۶ ماه در ۳۸٫۳۳ درجه یا بیشتر است، به سرعت با پزشک کودک تماس بگیرید.
یبوستبعضی از نوزادان چند بار در روز عمل دفع را انجام میدهند و بعضی دیگر هر چند روز یکبار این کار را انجام میدهند. اگر نوزاد یا کودک نوپا به اندازهای که شما انتظار دارید عمل دفع را انجام نمیدهد، نگران نباشید. یبوست زمانی است که مدفوع کودک به سختی و همراه با درد خارج میشود. ممکن است پزشک پیشنهاد کند مقداری آب یا آب آلو به شیشه یا فنجان او اضافه کنید. اگر یبوست ادامه پیدا کرد یا کودک علائم دیگری مانند درد شکمی یا استفراغ دارد، حتماً با پزشک تماس بگیرید.
اسهالاسهال یکی از شایعترین بیماریهای دوران کودکی است. علل مختلفی مانند عفونت، عدم تحمل غذایی یا نوشیدن زیاد آب میوه میتوانند باعث اسهال کودک شوند. تا زمان قطع اسهال کودک را در خانه نگه دارید و به او مایعات بدهید. اگر کودک غذای جامد را شروع کرده است از دادن غذاهای مسهل با فیبر بالا و غذاهای چرب خودداری کنید. در شرایطی که اسهال کودک بعد از ۲۴ ساعت قطع نشود یا اگر کودک کمتر از ۶ ماه دارد و یا علائم بیماری دیگر مانند تب بیشتر از ۳۸٫۵، استفراغ، مدفوع سیاه رنگ یا خونی و یا درد شکمی دارد، حتماً با پزشک کودک تماس بگیرید.
التهابات پوستینوزادان پوستهای بسیار حساسی دارند. التهابات پوستی ممکن است از دانههای ریز تا دانههای سفید (میلیا) و یا قرمز تا التهابات خارش دار (اگزما) متفاوت باشند. برای جلوگیری از التهابات ناشی از پوشک، حتماً پوشک نوزاد را مرتب تعویض کنید و برای پیشگیری پماد بمالید. برای اگزما از محصولات مربوط به پوستهای اگزمایی استفاده کنید که ضد التهاب بوده و به بازسازی پوست کمک خواهد کرد. استفاده از محصولاتی مانند گروه استلاتوپیا موستلا میتواند در این مورد بسیار نتیجه بخش باشد. بیشتر التهابات پوستی جدی نیستند اما اگر التهاب پوستی کودک دردناک یا شدید است یا علائمی مانند تب و یا تاول را دارد، حتماً با پزشک تماس بگیرید.
سرفهشدت سرفه در کودکان متفاوت است. سرفههایی که با تب کمک همراه هستند معمولاً سرماخوردگی هستند اما اگر تب بالا باشد میتواند به معنی سینه پهلو یا آنفولانزا باشند. خس خس همراه با سرفه ممکن است نشانه آسم یا عفونت باشند. استفاده از دستگاه بخور و مایعات میتواند این علائم را کاهش دهد. نباید به کودکان زیر ۴ سال داروهای ضد سرفه داده شود.
نشانههای درد شکمیگریه غیرقابلکنترل، قوس پشت و تف کردن، همگی نشانههای شکمدرد هستند. این درد ممکن است ناشی از کولیک، رفلاکس معده به مری، عدم تحمل غذایی، ویروس یا دلایل دیگر باشد و یا ممکن است این درد به علت خوردن غذای جدید توسط کودک نوپا باشد. بیشتر دردهای شکمی خطرناک نیستند و خود به خود بهبود مییابند. در صورت عدم بهبود و یا اسهال و استفراغ کودک، بیحالی و شروع تب، حتماً با پزشک تماس بگیرید.
درد دندان درآوردندر حدود شش ماهگی، اولین دندان کودک شروع به جوانه زدن از لثه میکند. زخم شدن لثه میتواند کودک را عصبی و بدخو کند. برای التیام این درد چیزی برای جویدن به کودک بدهید. حلقههای دندانگیر برای این منظور بسیار مناسب هستند. ماساژ ملایم لثههای کودک با انگشت هم میتواند به کاهش درد کمک کند.
درد گاز معدهآروغ زدن، گریه کردن و نفخ شکم میتوانند علائم گاز معده کودکان باشد. گاز معده مشابه کولیک باعث گریه غیر قابل کنترل نوزاد نمیشود. چون گاز معمولاً به علت بلعیدن هوا ایجاد میشود، به آرامی به او غذا بدهید و حتماً آروغ نوزاد را بگیرید. علت گاز معده در کودکان نوپا تغذیه با مواد غذایی چرب و یا با فیبر بالا و یا نوشیدن آب میوه زیاد است.
گرفتگی بینیوقتی کودک سرما میخورد، ممکن است بینیاش به شدت کیپ شود. برای کودکان زیر ۴ سال نمیتوان از داروهای متداول سرماخوردگی استفاده کرد. به جای استفاده از آنها سرم نمکی برای شستشوی مخاط بینی استفاده کنید و بعد محلول را با پوار از بینی کودک خارج کنید. برای کمک به آسانتر نفس کشیدن نوزاد در شب از دستگاه بخور استفاده کنید.
نوزادان معمولاً بعد از غذا خوردن، کمی بالا میآورند اما استفراغ مداوم و با شدت نیاز به ارزیابی پزشک دارد. اسهال و استفراغ میتواند نشانه وجود ویروس باشد. از دست دادن مایعات به علت استفراغ میتواند منجر به بی آبی بدن شود. کودک را با مقدار متداول محلول الکترولیت از بی آبی محافظت کنید. اگر استفراغ بعد از چند ساعت قطع نشود یا با تب همراه شود و یا کودک نتواند غذای جامد را پایین نگه دارد، با پزشک تماس بگیرید.
وقتی کودک مشکلی دارد، آرامش خودتان را حفظ کنیدهیچ چیز بیشتر از کودک بیمار والدین را مضطرب و نگران نمیکند. سعی کنید به اعصابتان مسلط باشید. به غریزهتان اعتماد کنید اما در مورد نشانههایی که اخطار دهنده هستند و لازم است با پزشک تماس بگیرید هشیار باشید. بعضی از نشانههای هشدار دهنده شامل تغییر در اشتها، نق نق کردن، بی حالی، مشکلات تنفسی، خارش، سفتی گردن، تب بالا، حمله ناگهانی و خیس نبودن پوشک است.